Marzahn-Hellersdorf

De wijken Marzahn en Hellersdorf zijn de naamgever van dit stadsdeel dat verder uit de dorpen Biesdorf, Kaulsdorf und Mahlsdorf bestaat. Marzahn en Hellersdorf zelf zijn allang geen dorpen meer. Hoewel de kernen bewaard zijn gebleven, wordt de omgeving gedomineerd door grote flatgebouwen (Plattenbau) die hier in de jaren ’80 zijn neergezet. 

 

Kleine industrie

Esdorp MarzahnAl in de veertiende eeuw werd het gebied rond Marzahn en Hellersdorf in oorkonden genoemd. Duitse kolonisten kapten in die tijd de bossen langs het riviertje de Wuhl en vestigden zich hier om landbouw te bedrijven. Door de eeuwen heen bouwde ieder dorp zijn eigen molen. Later ontstond er kleine industrie. In 1920 werd het gebied door Berlijn ingelijfd.

 

Plattenbau

Na de tweede wereldoorlog kwam Marzahn-Hellersdorf in de Sovjetsector de liggen. Begin jaren ’70 wees de regering van de DDR de weilanden rondom Marzahn en Hellersdorf aan als nieuw woongebied. Uiteindelijk werden er in het gebied 60.000 Plattenbau-woningen gebouwd. De hoge flats werden neergezet om aan de woonbehoefte van de DDR-bevolking tegemoet te komen. Ze waren gewild omdat ze elk een eigen douche en toilet hadden. De huurkazernes in de binnenstad hadden dat niet.

 

DDR-woningDDR-woning

Wie eens een plattenbauwoning in originele DDR-staat van binnen wil zien, kan op zondagmiddag in Hellersdorf terecht. Op de Hellersdorfer Straße 179 toont woningbouwcorporatie Stadt und Land een volledig authentiek ingerichte Plattenbauwoning. Het gaat om een standaardwoning van 61 m2 waarin een gezin met één of twee kinderen woonde.

 

Enthousiaste molenaar

Tussen de flats is het oude dorp Marzahn nog goed herkenbaar. De kern van Marzahn met boerderijen en een kerk aan een dorpsbrink staat onder monumentenzorg. De trots van Marzahn is de molen.  Het exemplaar dat er nu staat, stamt uit 1993 en is de vierde sinds de eerste molen in 1815 werd gebouwd. De molenaar geeft op verzoek rondleidingen waarbij hij levendig vertelt over zijn dagelijks werk. Net zo enthousiast is de mevrouw in het Bezirksmuseum. Het museum laat in wisselende exposities de geschiedenis van het stadsdeel zien.

 

Wereldtuinen

De grootste trekpleister van Marzahn ligt echter buiten het dorp. Op de grens met Hellersdorf liggen de Gärten der Welt (wereldtuinen). Het gebied is ontstaan ter ere van het 750-jarig bestaan van Berlijn. In verschillende parken werd toen een tuinshow gehouden. Na de tuinshow werd het gebied uitgebreid als vrijetijdsgebied. Vanaf 2000 werden de verschillende tuinen aangelegd Het begon met een Chinese tuin. Daarna volgden onder andere de Japanse, Balinese en Italiaanse tuin.

 

GründerzeitmuseumGründerzeitmuseum

Van de overige wijken is Mahlsdorf het meest interessant. Het Gründerzeitmuseum dat hier is gevestigd, is ver over de stadsgrenzen van Berlijn bekend. Het museum is gehuisvest in een groot landhuis. De kamers zijn authentiek ingericht. Hier kun je zien hoe de mensen tussen 1870 en 1900 leefden. Pronkstuk is een café dat in de oorspronkelijke staat behouden is gebleven.