Neukölln

Het stadsdeel Neukölln is er een met vele gezichten. In het noorden ligt de grootsteedse wijk Neukölln. In het zuiden Rudow, Bukow en Britz die meer aandoen als een provinciestad. En dan is er nog Gropiusstadt; de hoogbouwwijk waar Christianne F opgroeide.

 

Kreuzkölln

De wijk Neukölln is binnen het stadsdeel de meest dynamische. In het gedeelte dat grenst aan Kreuzberg, ook wel Kreuzkölln genoemd, is in de afgelopen tien jaar een levendige alternatieve scene ontstaan. In de omgeving van de Pflügerstrasse vind je veel alternatieve restaurants, cafés en kleine winkeltjes. Toeristen hebben het gebied inmiddels ook ontdekt.

 

Oude bedrijfspanden en huiskamers

sowiesoDat geldt in mindere mate ook voor de omgeving van de Schillerpromenade. De lezingen, concerten en andere voorstellingen die hier in cafés, oude bedrijfspanden en huiskamers plaatsvinden, zijn nog vooral op Berlijners gericht. Hier heerst de sfeer die een kleine tien jaar geleden in Kreuzkölln heerste.

 

Rütli Oberschule

De omwenteling die Neukölln maakt, is opmerkelijk. Nog in 2006 trokken leraren van de Rütli middelbare school aan de bel. De leraren gaven aan de veiligheid van leerlingen en van zichzelf niet meer te kunnen waarborgen. De school was het overwicht over de leerlingen, van wie 80% een allochtone achtergrond had, kwijtgeraakt. Op straat was het al niet anders. Groepen jongeren dealden, pleegden overvallen en molesteerden buurtbewoners.

 

Veiligheid en integratie

Onder de socialistische burgemeester Heinz Buschkowsky (2001 – 2015) werd zwaar ingezet op veiligheid en integratie. Woonprojecten werden aangepakt. Er ontstond samenwerking tussen justitie, hulpverlening en het stadsdeel. Hufterig en crimineel gedrag werd niet meer geaccepteerd. De wijk knapte zienderogen op.

 

Gentrificatie

De ontwikkeling die de wijk doormaakt, heeft ook een keerzijde. De wijk is aantrekkelijk geworden voor investeerders. Er wordt volop gerenoveerd. De huren schieten omhoog. De wijk valt ten prooi aan gentrificatie: studenten, hipsters met geld en werkende Europeanen of Amerikanen die de hogere huren wel kunnen betalen verdrijven de oorspronkelijke bewoners. 

 

RichardplatzBoheems dorp

Behalve de genoemde buurten vind je in Neukölln nog een aantal interessante plekken. De Karl-Marx-Strasse is een levendige winkelstraat waar een heel gemêleerd publiek zijn inkopen doet. Oostelijk van de Karl-Marx-Strasse is de Richardplatz het centrum van een achttiende-eeuws Boheems dorp. Tussen de kerk en de kleine huisjes vergeet je dat je in een stad bent. En dan is er nog de Tempelhofer Freiheit. Het enorme park dat is ontstaan op het voormalige vliegveld Tempelhof grenst aan Neukölln.

 

Stars in concert

En Neukölln heeft nog een troef. Nergens kom je zoveel sterren tegen als in deze wijk. Avond aan avond staan hier Robbie Williams, Diana Ross, Cher, Sting en Tom Jones op de planken. Met bussen tegelijk worden toeschouwers aangevoerd. Het gaat helaas niet om de echte sterren, maar om kopieën. In hotel Estrel, met 1125 kamers het grootste hotel in Duitsland, vindt dagelijks een concert met deze en andere grootheden plaats. Kaarten kosten tussen 20 en 50 euro.

 

Britz

Van de overige wijken in het stadsdeel Neukölln is Britz de meest interessante. Zoals gezegd heeft Britz meer weg van een provincieplaats dan van een wijk in een grote stad. De straten zijn breed en schoon, de huizen zijn laag, het is er groen en er heerst rust. Toch is Britz interessant genoeg om er een dag(deel) door te brengen.

 

Hoefijzernederzetting

Allereerst vind je in Britz de hoefijzernederzetting die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het was het eerste sociale woningbouwproject in Berlijn. Middelpunt van het project is een flatgebouw van drie verdiepingen in de vorm van een hoefijzer. Daar omheen is een wijk gebouwd die veel ruimte laat voor groen en recreatie.

 

Landgoed Britz

Schloss BritzVerderop in Britz ligt het landgoed waaruit de wijk ooit is ontstaan. Het kasteeltje en de bijbehorende gebouwen zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw volledig gerenoveerd. In het kasteel kun je zien hoe notabelen in de Gründerzeit (tweede helft achttiende eeuw) leefden. In een van de bijgebouwen vind je het Bezirksmuseum Neukölln. Hier wordt aan de hand van 99 voorwerpen heden en verleden van het stadsdeel Neukölln verteld.

 

Britzer Garten

Op twintig minuten lopen van het landgoed ligt de Britzer Garten. Het park is het overblijfsel van de grote tuintentoonstelling die hier in 1985 plaatsvond. De Britzer Garten is bekend om zijn vele tulpen. Elk voorjaar is er een expositie waarin de tulp centraal staat. Verder vind je er waterpartijen, picknickplekken en een treintje dat rond het park rijdt.