Tempelhof-Schöneberg

schoenebergTempelhof en Schöneberg zijn twee stadsdelen die in 2001 zijn samengevoegd. Behalve de twee wijken behoren ook Friedenau, Mariendorf, Marienfelde en Lichtenrade tot het stadsdeel. Schöneberg en Tempelhof zijn echter de wijken die hier het meest tot de verbeelding spreken. De wijken zijn steeds populairder omdat kunstenaars en alternatieve ondernemers de huren in de meer bekende wijken niet meer kunnen betalen.

 

Schöneberg

Schöneberg is een woonwijk die tegen het centrum van West-Berlijn aan ligt. Belangrijkste straat is de Potsdamer Strasse; van oudsher een uitgaansstraat de nog steeds heel levendig is. Verder staat de Schöneberg bekend als het centrum van de Berlijnse gay-scene. En niet te vergeten: het was op het balkon van het Rathaus Schöneberg waar J.F. Kennedy de historische woorden: ‘Ich bin ein Berliner’ sprak.

 

Gezellig straatleven

Schöneberg is niet heel hip, maar ligt ook niet in een vergeten hoek. Als het mooi weer is, komen in de omgeving van de Winterfeldplatz de terrassen naar buiten. Er ontstaat dan een gezellig straatleven. Het is prettiger om na een dag stappen hier een cocktail te drinken en een hapje te eten dan aan de Kurfürstendamm, twee kilometer verderop.

 

Tempelhof

Tempelhof is vooral bekend van het gelijknamige vliegveld. De luchthaven ligt middenin de wijken. Tussen de huizen kom je de grote betonnen palen met schijnwerpers tegen die vliegtuigen naar de landingsbaan moesten leiden. De luchthaven is inmiddels gesloten. Op het terrein ontstaat een groot park.

 

Culturele projecten

Belangrijk voor Tempelhof is het Teltow-Kanal dat door de wijk loopt. Het kanaal trok bedrijven aan die voor werkgelegenheid zorgden. Inmiddels heft een deel van die bedrijven zijn functie verloren. Dat heeft ruimte gecreëeerd voor tal van culturele initiatieven. De UFA-Fabrik bijvoorbeeld, waar ooit films uit de UFA_studio’s werden gekopieerd, is nu een bruisend centrum met een vrije school, kinderboerderij, studio’s en theaterzalen. Even verderop heeft in 2009 op het terrein van de Hafen Tempelhof een groot winkelcentrum zijn deuren geopend. Hier wordt nog gebouwd aan ateliers, studio’s en ander culturele instellingen.