Tiergarten

tiergartengrootDe wijk Tiergarten is vernoemd naar het gelijknamige stadspark. Het park Tiergarten is de grootste groenvlakte binnen de stadsgrenzen van Berlijn. Ooit lag het park voor de poorten van de stad en diende het als jachtgebied voor de vorsten die in Berlijn woonden. Na de tweede wereldoorlog werd het bos helemaal kaalgekapt door Berlijners die brandhout zochten om de koude winter door te komen. Vanaf 1949 werd het gebied opnieuw beplant.

 

Reichstag

De wijk Tiergarten wordt doorsneden door de Strasse des 17. juni; bekend van massabijeenkomsten als de love-parade en de nieuwjaarsnacht. Ten noorden van de straat ligt het regeringsgebied met de Reichstag, het Kanzlerambt en Schloss Bellevue waar de Duitse president Joachim Gauck woont. Aan het oostelijke uiteinde van de straat staat de Brandenburger Tor en aan de westkant de Siegessäule met daarop het beeld van de gouden engel.

 

Potsdamer Platz

Ten zuiden van het Tiergartenpark ligt de Potsdamer Platz; het pronkstuk van moderne architectuur in Berlijn. In de nabijheid van de Postdamer Platz ligt het Kulturforum met beroemde gebouwen als de Philharmonie en de Neue Nationalgalerie.

 

Moderne architectuur

Aan de andere kant, achter de regeringswijk, ligt een minder bekend deel van de wijk Tiergarten: het Hansa-viertel. Het is een kleine wijk die in 1957 werd aangewezen als experiment voor moderne stadsplanning en architectuur. Bekende architecten mochten de in de tweede wereldoorlog verwoeste wijk opnieuw vormgeven. Tot op de dag van vandaag is de wijk een voorbeeld voor modern bouwen.

 

Tiergarten Park

Ondanks alle bezienswaardigheden wordt de wijk toch gedomineerd door het park. Wie de Siegessäule beklimt, kan zien hoe groen dit deel van Berlijn is. Veel Berlijners gebruiken het park om te wandelen, te picknicken, te sporten of om homo-contacten op te doen. Het gebied omvat grasvlakten, stukken bos, lommerrijke paden en grote vijvers. Langs de paden aan de westkant van het park is een permanente expositie van 19e eeuwse gaslantaarns. Daaronder straatlampen uit Amsterdam en Leiden.