Pankow

pankow2grootAl vanaf het midden van de 19de eeuw trokken mensen op mooie dagen massaal naar Pankow. Ze spreidden hun dekens uit aan de oevers van het riviertje de ‘Panke’ om te picknicken en van de zon te genieten. Nog steeds zijn het Bürgerpark en de nabij gelegen Schönholzer Heide geliefde plekken om te ontspannen.

 

Tikje ouderwets

Ook als woonplek is Pankow altijd geliefd geweest. De wijk is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. De woning zijn groter dan de iets oudere huurkazernes in het nabijgelegen Prenzlauer Berg en de wijk is groener. Voor de echte stadsbewoner is het ook allemaal wat saaier. Pankow is niet sexy en dynamisch, maar eerder burgerlijk en een tikje ouderwets.

 

Statige villa's

Gedurende de gedeelde stad was Pankow de wijk waar veel gevestigde schrijvers en acteurs woonden. Zij kwamen af op de vele vrijstaande huizen in de wijk. Ook de DDR-leiding woonde een tijd in Pankow. De drie opeenvolgende leiders van de DDR, Wilhelm Pieck, Walter Ulbricht en Erich Honnecker woonden aan de Majakowskiring. In deze prachtige rond lopende straat met oude bomen vind je nog steeds de statige villa’s van weleer.

 

Schloss Schönhausen

Iets verderop ligt misschien wel de belangrijkste trekpleister in Pankow: Schloss Schönhausen. Het paleis ligt in een prachtig park waar doorheen de Panke stroomt. De rivier heet hier op haar mooist te zijn. Dat het een bijzondere plek is, bewijst het feit dat koningen en regeringsleiders hier al vanaf de 17de eeuw graag vertoeven. In DDR-tijden was het paleis een geliefd verblijf voor gasten van de regering. Onder andere Michael Gorbatsjov en Fidel Castro verbleven er. Na een grondige renovatie zijn hier vanaf 2009 kunstwerken en ander voorwerpen samengebracht die de geschiedenis van het paleis vertellen. In de bijgebouwen is een expositie over de twee dictaturen die Duitsland heeft gekend ingericht.

 

Ambassades

In DDR-tijden was Pankow ook de diplomatenwijk van Oost-Berlijn. Hier lagen de ambassades van de landen die bevriend waren met de DDR. Nog steeds vind je hier de ambassades van Cuba, Georgië en Ghana. Ze zijn gevestigd in blokvormige gebouwen die in een apart wijkje liggen. De gebouwen zien er allemaal hetzelfde uit. Geheel in DDR-stijl was er geen onderscheid tussen de verschillende landen.