Treptow

treptowgrootTreptow is ontstaan als een wijk aan de spoorweg naar Görlitz. De spoorweg zorgde voor industrie en de industrie vroeg om woningen voor haar arbeiders. Treptow is daarmee vooral een woonwijk ten oosten van Kreuzberg en Neukölln. De wijk lag tegen de Berlijnse muur aan. Een Oost-Duitse wachttoren bij de grens met Kreuzberg is het laatste tastbare bewijs daarvan.

 

Sovjetisches Ehrenmal

De toren staat in het Treptower Park. In het park ligt ook de belangrijkste bezienswaardigheid van de wijk: het Sovjetisches Ehrenmal. Het is het monument voor de Russische soldaten die zijn gevallen in de tweede wereldoorlog. Hoogtepunt van het monument is een enorm beeld van een Russische soldaat die met een baby op de arm een hakenkruis vertrapt.

 

Langs de Spree

Vanaf hier is Treptow er vooral voor de ontspanning. Grenzend aan het park, op de grens met Kreuzberg, ligt het Arena-terrein. Dit voormalig industriegebied is omgetoverd tot vrijetijdscentrum met verschillende clubs en een zwembad dat drijft in de Spree. Meer stroomopwaards ligt Gasthaus Zenner. Mensen van alle leeftijden komen hier op zondagmiddag naartoe om een worst te eten, een biertje te drinken en te dansen. Voorbij Zenner ligt het Insel der Jugend. Hier kun je zomers op een strandje aan de Spree in een hangmat even bijkomen van de drukke dag.

 

Spreepark

Nog verder naar het oosten ligt het Plänterwald. Het bos werd in de 18de eeuw aangelegd als ontspanningsgebied. In het bos vind je onder andere een waterspeelplaats voor kinderen. Blikvanger van het bos is het Spreepark dat aan de westelijke rand ligt. Dit voormalige pretpark is in 1969 gebouwd, maar bleek na de val van de muur te sterk verouderd om levensvatbaar te zijn. Het ligt er nu als een ruïne bij. Regelmatig vinden tussen de karkassen van de attracties festivals plaats. In de weekenden zijn er rondleidingen door het park.