Prenzlauer Berg

prenzlberggrootPrenzlauer Berg is voor veel Berlijnbezoekers de favoriete wijk. Voor een deel heeft dat te maken met de jaren na de val van de muur toen de wijk bekend stond als dynamisch en alternatief. Voor een ander deel komt dat omdat Prenzlauer Berg overzichtelijk en veilig is. En voor weer een ander deel heeft het te maken met het feit dat de wijk na de val van de Berlijnse muur heel mooi is opgeknapt. Veel straten zijn in oude luister hersteld; met schitterend gerenoveerde gevels.

 

Andere cultuur

Prenzlauer Berg is ongetwijfeld ook de meest bediscussieerde wijk in Berlijn. Investeerders kochten na de val van de muur in Prenzlauer Berg voor weinig geld hele straten op en renoveerden de woningen. De huren schoten omhoog. Goed verdienende academici vestigden zich met hun jonge gezinnen in Prenzlauer Berg. Voor de oorspronkelijke bewoners waren de woningen niet meer te betalen. Zij trokken weg en daarmee verdween de dynamiek en alternatieve cultuur voor een groot deel uit Prenzlauer Berg.

 

Alternatieve hoekjes

Het proces van gentrificatie is inmiddels goeddeels afgerond. Wie door Prenzlauer Berg loopt, vallen meteen de vele speeltuinen, biologische winkels, dure auto’s en hippe restaurants op. Vooral in de omgeving van de Kollwitzstrasse en de watertoren is het leven voor Berlijnse begrippen erg lux en overzichtelijk. Toch kent Prenzlauer Berg ook nog zijn alternatieve hoekjes. De omgeving van de Kastanienallee is, ondanks de vele toeristen, nog redelijk rauw. Ook in de straten rondom de Helmholzplatz vind je nog veel alternatieve winkels en cafés. Het is allemaal niet zo spannend en minder inspirerend dan het ooit was, maar het maakt dat Prenzlauer Berg nog steeds een interessante wijk is om te bezoeken.