Mitte

mittegrootWie Berlijn bezoekt, moet in Mitte zijn geweest. Mitte is het historische centrum van de stad. In Berlijn-Mitte liggen de pronkallee Unter den Linden, de Friedrichstrasse, het Museumsinsel en de Alexanderplatz. In Mitte staan ook de gebouwen die je in elke folder over Berlijn tegenkomt: de Brandenburger Tor, de televisietoren en de Berliner Dom.

 

Moderne allure

Naast de historische gebouwen is er in Mitte veel nieuw gebouwd in de afgelopen vijftien jaar. Bij de Brandenburger Tor is het Holocaustmonument verschenen. Even verderop, in de Friedrichstrasse, is een winkelgebied van internationale allure ontstaan. Net als bij de Alexanderplatz, waar nog steeds wordt gebouwd aan hotels en winkelcentra. Ook elders in Mitte hebben grote en dure hotels hun deuren geopend.

 

Prachtige paleizen

Mitte is altijd het belangrijkste deel van Berlijn geweest. Het is niet voor niets dat koningen eeuwenlang hun residentie in Mitte hadden. De prachtige paleizen langs Unter den Linden trokken bezoekers als een magneet naar zich toe. In DDR-tijden werd het rustiger. Na de tweede wereldoorlog lag Mitte er vervallen bij. Het duurde lang voor met opknappen werd begonnen. Het stringente toelatingsbeleid van de DDR maakte dat het gedurende de koude oorlog nooit echt druk werd in Mitte.

 

Blikvanger

Na de val van de muur was Mitte het eerste stadsdeel in Oost-Berlijn waar de overheid oude gebouwen ging opknappen en waar het in verval geraakte onroerend goed massaal werd opgekocht door investeerders. Zij verjoegen de krakers die er vlak na de val van de muur, gelokt door de vele lege gebouwen, naartoe waren getrokken. Inmiddels zijn we ruim 20 jaar verder en is de wijk helemaal opgeknapt. Mitte is de blikvanger van Berlijn. Hier begint je kennismaking met de stad.