Friedrichshain

Het wijkgevoel van FriedrichshainFriedrichshain is zich in snel tempo aan het ontwikkelen tot een woonwijk voor de betere middenklasse en een trekpleister voor jonge toeristen. Vooral het zuidelijke deel van de wijk, in en rond de Simon-Dach-Strasse, is heel levendig. Hier vind je veel cafés, restaurants en winkeltjes. De wijk nodigt uit om rond te hangen na een dag sightseeing of op zoek te gaan naar goedkope tweedehands kleding of lang vergeten lp’s. Op verschillende plekken in de wijk hebben in oude fabrieksgebouwen clubs hun deuren geopend. De bekendste club van Berlijn, Berghain/Panoramabar, ligt in Friedrichshain.

 

Gentrificatie
Het is nog maar een paar jaar geleden dat Friedrichshain de wijk was van krakers en punkers die met haren in alle kleuren en een fles bier in hun hand over straat slenterden. Waar wijken als Mitte en Prenzlauer Berg allang ten prooi waren gevallen aan het monster van de gentrificatie leek Friedrichshain de dans te ontspringen. Dat is inmiddels niet meer zo. De huizen worden straat voor straat gerenoveerd, de huren stijgen en de Simon-Dach-Strasse is verworden tot een echte ‘Tourimeile’.

 

creativiteit in FriedrichshainAlternatief sfeertje
Het feit dat Friedrichshain pas sinds kort ontdekt is door projectontwikkelaars maakt dat een deel van de oorspronkelijke bewoners er nog woont. Daarom heerst op veel plaatsen nog het alternatieve sfeertje van weleer. Op de Frankfurter Allee bedelen nog steeds de punkers, in de Rigaerstrasse vind je nog wild beschilderde kraakpanden en op mooie dagen staan en zitten overal mensen buiten met elkaar te drinken en te praten.

 

Chillen
Voor het echte wijkgevoel moet je op zondag op de Boxhagener Platz zijn. Aan de rand is een grote rommelmarkt. Het grasveld in het midden biedt bij mooi weer de aanblik van een popfestival. Overal zitten en liggen mensen. Hier en daar speelt een muzikant of toont een acrobaat zijn kunsten. Kinderen rennen in het rond. Uitgaanspubliek komt rechtstreeks vanuit de club hier naartoe om te chillen.

 

Karl-Marx-Allee
De grootste trekpleister in Friedrichshain is de Karl-Marx-Allee. Deze pronkallee, gebouwd naar Russisch voorbeeld, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het DDR-regime wilde een hoofdstad bouwen waar de arbeider trots op kon zijn. De Karl-Marx-Allee met zijn enorme afmetingen en met porselein ingelegde gebouwen werd het paradepaardje.