Astra

astraclubgrootAstra is een grote concerthal op een voormalig fabrieksterrein die plaats biedt aan 1500 mensen. De club richt zich op een mix van indie en de meer pop en rock-getinte dance. Je komt er Paul van Dyk tegen, maar ook The Whitest Boy Alive, Dr. John of Nina Hagen.

 

Karrera Klub

Toen hun club Lido te klein werd voor sommige bands die ze er wilden programmeren, zochten de jongens van het dj-collectief Karrera Klub naar een grotere lokatie. Die vonden ze op het RAW-terrein. Ze richtten de loods in en boekten bands. Inmiddels vinden in Astra ook regelmatig feesten plaats. Het programma is meer middle of the road dan in Lido.  

 

RAW-Gelände

De club ligt op RAW-Gelände, een fabrieksterrein waar de laatste tien jaar een groot cultureel complex is ontstaan. Van 1867 tot 1991 was hier het Reichsbahn-Ausbesserungswerk gevestigd; een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Na de val van de muur werden de activiteiten stopgezet. Het terrein werd gekraakt en omgebouwd tot een woon-/werkgemeenschap. Nu vind je er ateliers, een skatehal, een klimhal, eet- en drinkgelegenheid en verschillende clubs (Astra, M.I.K.Z., Cassiopeia, Suicide Club en RAW-temple). Een deel van de gebouwen staat onder monumentenzorg.

 

Revaler Strasse 99, Berlijn-Friedrichshain

www.astra-berlin.de