Populaire wijken

periferieNiet alleen de wijken in het centrum van Berlijn zijn de moeite van het bezoeken waard. Ook om het centrum heen ligt een aantal wijken dat erg populair is bij bezoekers van de stad. Dat komt niet in de laatste plaats omdat bewoners in Berlijn veel meer gericht zijn op hun eigen wijk dan op het centrum. Het voorzieningenniveau in de wijken is daarom hoog en bewoners doen er alles aan om hun leefomgeving, ook cultureel, te kneden naar hun behoeften.

 

Kreuzberg

Kreuzberg was ook voor de val van de muur al een magneet voor mensen die geïnteresseerd zijn in alternatieve leefstijlen. In de wijk kwam je veel gekraakte woningen tegen waarin punkers woonden. Zij leefden vreedzaam samen met de vele Turken in Kreuzberg. Na de val van de muur zijn het vooral creatieven en alternatieve ondernemers die zich in de wijk hebben gevestigd. De sfeer van tolerantie en autonomie is niet veranderd en de wijk is nog steeds favoriet bij veel Berlijnbezoekers.

 

Friedrichshain

Ook Friedrichshain is zo’n populare wijk in de periferie. Het is een voormalige arbeiderswijk in Oost-Berlijn die lang uit de greep van projectontwikkelaars is gebleven. Daarom heerst er tot op de dag van vandaag een alternatieve sfeer. In en rond de Simon-Dach-Strasse met zijn vele cafés en winkeltjes vind je een bruisend straatleven.

 

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg in Oost-Berlijn was voor de val van de muur en direct daarna een wijk van kunstenaars en andere alternatieven. Sinds begin deze eeuw is de wijk voor een groot deel overgenomen door goed verdienende tweeverdieners met hun gezinnen. Alternatief Berlijn gruwt van de nieuwe sfeer in de wijk. Toeristen komen er graag omdat het leven er overzichtelijk is, de huurkazernes uit de Gründerzeit prachtig zijn opgeknapt en omdat je er goed kunt eten en drinken.

 

Schöneberg en Neukölln

Ook Schöneberg en het noorden van Neukölln liggen aan de rand van het centrum. Ze staan minder prominent op de kaart dan voorgaande wijken, maar daarin komt snel verandering. Er vestigen zich veel kleine winkeltjes en er ontstaat een alternatief uitgaansleven. Vooral Kreuzkölln, het deel van Neukölln dat grenst aan Kreuzberg, is erg populair bij studenten, toeristen en hippe Berlijners. De cafés en restaurants schieten er de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond.