appartementAppartementen: goedkoop overnachten

Of je nu alleen bent of met meer mensen; het is in Berlijn vaak gunstiger om in een appartement te overnachten dan in een hotel. Zeker als je op tijd boekt (vier maanden vooruit), kun je op centrale plekken in Berlijn voor niet meer dan 25 euro per persoon per nacht overnachten. De minimale verblijfsduur is meestal twee nachten. Je hebt dan een woonkamer, slaapkamer, badkamer en een volledig ingerichte keuken. Enige nadeel is dat je je eigen ontbijt klaar moet maken. Het voordeel is weer dat je zelf bepaalt wat je eet en wanneer. Daarbij heeft elke buurt in Berlijn wel een supermarkt waar je de eerste dag even snel wat spullen kunt halen.

Berlinsofort.de biedt vakantiewoningen aan in alle Berlijnse wijken en prijsklassen. De site is vooral populair omdat eigenaar Jan Kraus alle appartementen persoonlijk bezoekt en erop toeziet dat omschrijven kloppen met de werkelijkheid.


hotelkamerHotels in Berlijn: overnachten in alle prijsklassen

In Berlijn vind je hotels in alle soorten en maten. Aanraders voor een kleine beurs zijn St-Christophers en Circus. Deze hotels liggen centraal op de grens tussen Mitte en Prenzlauer Berg. Je kunt overnachten op bedden in een slaapzaal (vanaf 15 euro pp/pn) of in eigen kamer met en zonder eigen sanitair (vanaf 60 euro voor een tweepersoons kamer). Het zijn van oorsprong backpackerhotels, maar er overnachten mensen van alle leeftijden. In dezelfde prijsklasse, maar minder op jongeren gericht is familiehotel Maedchenkammer in Berlijn-Prenzlauer Berg (v.a. 18 euro pp/pn; ook kamers voor gezinnen). Iets duurder, maar heel erg populair is hotel Michelberger. Het hotel ligt centraal in Berlijn-Friedrichshain (vanaf 70 euro voor 2 personen).

Een uitgebreid aanbod aan hotels in Berlijn waar je kunt overnachten in alle prijsklassen vind je op easytobook.com.


campingCampings in Berlijn: mooi en rustig overnachten

Berlijn is omgeven door meren en natuurgebieden. Om de stad heen liggen dan ook veel campings. In de stad zelf kun je sinds 2012 helaas niet meer op een camping overnachten. Er is wel nog een standplaats voor campers dichtbij het centrum van Berlijn (vanaf 18 euro per nacht). De enige campings die nog redelijk in de buurt van het centrum van Berlijn liggen zijn City-Camping-Berlin en Zeltplatz Saatwinkel, beiden in de wijk Tegel. Je kunt er overnachten in bestaande tenten of met je eigen tent gaan staan (vanaf 6 euro per nacht in eigen tent). Het is vanuit het centrum van Berlijn drie kwartier met U-Bahn en bus reizen, maar je overnacht dan wel mooi rustig aan de Tegeler See. De overige campings liggen verder van de stad. Ze richten zich niet per se op bezoekers van Berlijn. Ze liggen meestal aan het water en hebben alle faciliteiten om er een hele vakantie door te brengen. Kijk voor een overzicht van campings in de omgeving van Berlijn op Berlin.de.


propellerBijzondere hotels in Berlijn

Propeller-Island-City-Lodge is een hotel in Berlijn-Charlottenburg dat is gebouwd als Gesammtkunstwerk. Alle kamers zijn anders; de ene nog extremer dan de andere. Wat te denken van overnachten in een kaleidoscoop, in een hangend bed uit materialen van een scheepswrak of in een doodskist. Muren, meubels, licht en zelfs het geluid zorgen voor de juiste sfeer. Prijzen van 85 euro tot 200 euro voor twee personen.

Ostel - Das DDR-hotel laat je overnachten in de kneuterigheid van de DDR. Het hotel is volledig ingericht zoals huizen in de DDR ingericht waren. Dat betekent vooral veel jaren-'70 designs, radio's ingebouwd in houten kasten, degelijke stoelen en banken en vlaggetjes van Oostduitse sportclubs. Voor 15 euro kun je er al overnachten in het Pionierlager (slaapzaal), voor 32 euro heb je een tweepersoonskamer en voor 80 euro krijg je een volledige DDR-woning. Centraal gelegen in Berlijn, dichtbij het Ostbahnhof.


huetenpalastVerrassend overnachten in Berlijn

In Hüttenpalast overnacht je in een retro-caravan of in een berghut. Niet op een camping of in de wildernis, maar middenin Berlijn; in een voormalige stofzuigerfabriek. Je kunt er ook in een hotelkamer overnachten, of in een houten paleisje met dakterras. De prijzen liggen rond de 65 euro voor twee personen. Verder zijn er een koffiecafé en een groot terras waar ook veel buurtbewoners komen. En dat alles in de steeds hipper wordende Berlijnse wijk Neukölln, op de rand van Kreuzberg.

Schlafen im Spätkauf (slapen in de avondwinkel) is precies wat de naam zegt. Je overnacht in een avondwinkel in Berlijn-Prenzlauer Berg. Er zijn twee kamers voor elk twee personen. Keuken en badkamer deel je. De kamers liggen achter de winkel. De eigenaren vinden het leuk als je, behalve overnachten, ook wat komt buurten in de winkel. Nergens kom je dichter bij het Berlijnse buurtleven als in dit onderkomen.


adlonAdlon: overnachten in luxe

Op de zuid-oost hoek van de Pariser Platz, eigenlijk al aan Unter den Linden, staat Hotel Adlon. Het is het bekendste hotel in Berlijn. Mensen als Charly Chaplin, Theodore Roosevelt, Albert Einstein en Marlene Dietrich waren er te gast. Het hotel werd voor het eerst in 1907 geopend en is vernoemd naar initiatiefnemer en eerste eigenaar Lorenz Adlon.

In de tweede wereldoorlog raakte het hotel zwaar beschadigd. Na de val van de muur werd het volledig opnieuw gebouwd. Sinds de heropening mocht het hotel koningin Elisabeth II van Engeland, George W. Bush en George Clinton als gast begroeten. Michael Jackson zorgde voor wereldnieuws toen hij er in 2002 zijn baby uit het raam liet bungelen.

Kamers en suites van 200 tot 15.000 euro per nacht.

Unter den Linden 75-77, Berlijn-Mitte