Teufelsberg

teufelsberggrootDe Teufelsberg is de op een na hoogste berg in Berlijn. De heuvel is ontstaan door het storten van puin dat overbleef na de tweede wereldoorlog. In de bossen die op de berg zijn gepland, kun je wandelen en mountainbiken. De grote grasvlakte is heel geschikt om te vliegeren, paragliden of picknicken. Als er sneeuw ligt, kun je er goed sleeën. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht over de stad.

 

Recreatieoord

Tussen 1950 en 1972 werd op deze plek aan de rand van de Teufelssee het puin van meer dan 1500 gebouwen gestort. Aldus ontstond een berg met een massa van 26 miljoen m3. De berg werd met zand en modder bedekt en er werden bomen gepland. Aan de oostkant ontstond een groot grasveld met uitzicht op de stad. Al snel gingen Berlijners de berg gebruiken als recreatieoord. Vooral in de weekenden kan het er erg druk zijn.

 

Radarstation

Meest opvallend op de Teufelsberg zijn de vijf grote witte bollen die boven de bomen uitsteken. Ze zijn na de tweede wereldoorlog door de Amerikanen gebouwd als radarstation om vluchten tussen West-Duitsland en Berlijn te volgen. Al snel werden ze ook gebruikt om het radioverkeer achter het ijzeren gordijn af te luisteren. Sinds de val van de muur wachten de tot monument verheven gebouwen op een nieuwe bestemming.

 

De Teufelsberg ligt in het stadsdeel Berlijn-Grunewald.

Bereikbaarheid: Volg vanuit S-Bahnstation Heerstrasse de Tuefelsseechaussee. Na ongeveer 1km ligt rechts een parkeerplaats. vanaf hier leidt een lange trap je naar het begin van de Teufelsberg.