Jugendmuseum Schöneberg

jugendgrootHet Jugendmuseum (jeugdmuseum) is een experimenteel geschiedenismuseum in de wijk Schöneberg. Hier wordt voor kinderen zichtbaar gemaakt hoe mensen leefden en leven. Aan de hand van belangrijke thema’s als wonen, dood en ouderdom hebben kunstenaars, theatermakers en technici presentaties gemaakt. Het museum is geschikt voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar.

 

Het dagelijks leven

Veertien kamers vertellen iets over het leven van de bewoners in een wereldstad. Elke kamer is ingericht naar de voorkeuren van een volk. Kinderen kunnen de kamers zelf openen en zien hoe andere mensen met een andere achtergrond leven; welke meubels ze hebben, wat er in hun kast staat en wat ze aan de muur hebben hangen.

 

Allerlei thema's

In 27 enorme kisten bevinden zich voorwerpen waarover kinderen zich kunnen buigen. De thema’s van de kisten zijn heel divers. Als het over dood gaat, maken kinderen kennis met een skelet, met opgezette dieren en met dodenmaskers. Daar waar het gaat over wonen, zien ze onder andere vijf decennia stofzuigers. Weer een andere kist gaat over de tweede wereldoorlog en is gevuld met gasmaskers en stalen helmen.

 

Hauptstrasse 40-42, Berlijn-Schöneberg

Open: zaterdag t/m donderdag van 14-18 uur. Vrijdag 9-14 uur.

Entree: gratis.

www.jugendmuseum.de