Karl-Marx-Allee

karlmarxalleegrootDeze negentig meter brede avenue was de pronkstraat van de DDR. De gebouwen langs de Karl-Marx-Allee (toen nog Stalin-allee) zijn er in de jaren vijftig van de vorige eeuw neergezet. Ze moesten een voorbeeld zijn voor hoe de DDR wilde bouwen. De Karl-Marx-Allee zou de eerste socialistische straat in Duitsland worden. Een getrouwe kopie van Moskou.

 

Opstand

De avenue kwam in 1965 klaar. Dat ging niet zonder slag of stoot. In 1953 legde de overheid aan de arbeiders hogere productie-eisen op. Arbeiders pikten dat niet en kwamen in opstand. De Karl-Marx-Allee werd het middelpunt van de protesten. Uiteindelijk maakte het Russische leger op 17 juni 1953 een bloedig einde aan de opstand. Volgens het westen vielen er 500 doden. Volgens de DDR 25. West-Berlijn vernoemde de ‘strasse des 17. juni’ in de wijk Tiergarten naar de onlusten.

 

Kosmos

Na de hereniging van Duitsland werd de straat steen voor steen gerestaureerd. De gevels werden net als vroeger met Meissner-keramiek versierd. hoogtepunten aan de Karl-Marx-Alle zijn de torens aan de Frankfurter Tor en de bioscoop Kosmos. Je hoeft je niet voor te bereiden voor een bezoek aan de Karl-Marx-Allee. Op veel plekken staan naast de weg informatieborden die je iets vertellen over de plek waar je staat. De straat staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Karl-Marx-Allee, Berlijn-Friedrichshain