Stadtschloss/Humboldt-Forum

stadtschlossgrootSinds de vijftiende eeuw beschikte Berlijn over een Stadtschloss (stadspaleis). Opeenvolgende vorsten hadden hier hun residentie. Het paleis stond tegenover de Berliner Dom. Na de tweede wereldoorlog werd het zwaar beschadigde Stadtschloss in opdracht van de DDR opgeblazen. Het gebouw herinnerde aan de militaristische Pruisische koningshuizen waarmee de DDR zich niet wilde associëren.

 

Palast der Republik

Op de plek waar eens het Stadtschloss stond, verrees tussen 1973 en 1976 het Palast der Republik.  Het was een groot log glazen gebouw waar de Volkskammer, het Oost-Duitse parlement, gehuisvest was. Daarnaast bevonden zich in het gebouw restaurants en theaterzalen. Een bezoek aan het gebouw was een vast onderdeel van  burgers uit de DDR die door de partij een dagtripje naar Oost-Berlijn kregen aangeboden. Na de val van de muur bleek dat het gebouw vol asbest zat. Renovatie was duurder dan sloop. Uiteindelijk werd het gebouw afgebroken.

 

Humboldt-Forum

Over de invulling van het gat dat het Palast der Republik achterliet en over herbouw van het Stadtschloss heeft jarenlang een hevige discussie gewoed. Uiteindelijk wonnen de voorstanders van herbouw van het Schloss. In 2013 is de eerste steen gelegd voor de bouw van het Humboldt-Forum. Het gebouw, dat eruit gaat zien als het oude stadtschloss, gaat ruimte bieden aan allerlei initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en wetenschap. Het gebouw moet in 2019 klaar zijn.

 

Schlossplatz, Berlijn-Mitte

www.stadtschloss-berlin.de