Reiterstandbild Friedrichs des Grossen

friedrichgrootHet ruiterstandbeeld (1851) is een van de belangrijkste Duitse sculpturen uit de negentiende eeuw. Het beeld markeert het begin van een meer realistische stroming in de beeldhouwkunst. De sculptuur verbeeldt koning Friedrich II van Pruisen (Frederik de Grote) zittend op een paard. Frederik de Grote, ook Alte Fritz genoemd, was tot zijn dood in 1786 koning van Pruisen. Door het voeren van verschillende oorlogen maakte hij van Pruisen een grootmacht in Europa.

 

Friedrich II als krijgsheer

Koning Friedrich Wilhelm III gaf de opdracht voor het beeld. In 1840 werd de eerste steen gelegd. Dat was precies honderd jaar na de troonsbestijging van Friedrich II. Het beeld is een realistische weergave van de koning als krijgsheer. Op de sokkel staan afbeeldingen van tijdgenoten van Friedrich; generaals die onder hem hebben gediend en wetenschappers. Het beeld is een ontwerp van Christian Daniel Rauch.

 

Wisseling van de wacht
Christian Daniel Rauch was een leerling van de destijds vooraanstaande beeldhouwer Johann Gottfried Schadow. Schadow had het beeld zelf willen maken. Hij werd echter gepasseerd door Friedrich Wilhelm III. Daar waar zijn voorganger Friedrich Wilhelm II nog erg gecharmeerd was van Schadow, voelde Friedrich Wilhelm III meer voor de ideeën van Rauch. De opdracht voor het beeld markeerde in die zin de overgang naar een nieuwe generatie beeldhouwers. Duidend op het feit dat Rauch veel populairder was dan hij, merkte Schadow op: ‘Mein Ruhm ist in Rauch aufgegangen.’

 

Het beeld staat in de wijk Mitte in de middenberm van Unter den Linden. Loop vanuit de Schlossbrücke naar het westen en je komt het vanzelf tegen.