Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstraße (Stasi-museum)

Het Stasismuseum is momenteel wegens verbouwing gesloten. Het museum gaat op 15 januari 2015 weer open.

normannenstrassegrootHet Stasi-museum is gevestigd in huis 1 van het voormalige ministerie van staatszekerheid. Het museum vertelt zowel de geschiedenis van de Stasi als de werkwijze van deze geheime dienst. Foto’s en observatieverslagen tonen hoe Stasi-medewerkers te werk gingen. Er zijn veel voorwerpen die werden gebruikt bij de onderzoeken: een fototoestel dat verborgen zat achter de knoop van een jas, afluisterapparatuur in een vulpen en een observatiepost in een aanhangwagen.

 

Das Leben der Anderen

Op de tweede etage liggen de werkvertrekken van Erich Mielke, de laatste minister van staatszekerheid. Hij heeft hier tot 1989 kantoor gehouden. De inrichting is zeer sober en de televisie en bandrecorder waren in 1989 al zwaar gedateerd. Op dezelfde verdieping is een koffieruimte waar video’s worden vertoont van het leven in de DDR en de val van de muur. In en rond het museum werden opnamen gemaakt voor oscarwinnaar ‘Das leben der anderen'.

 

Verzet tegen het DDR-regime

Behalve de geschiedenis van de Stasi wordt in het museum ook uitgebreid aandacht besteed aan het verzet tegen het DDR-bewind. Brieven, krantenartikelen en foto's laten zien hoe het protest tegen de DDR-regering en de Stasi vorm kreeg. Filmopnamen tonen de laatste dagen van de DDR, de val van de muur en de bestorming van het Stasi-hoofdkwartier.

 

Ruschestrasse 103, berlijn-Friedrichshain

Open: maandag t/m vrijdag 10-18 uur. Zaterdag en zondag 12-18 uur.

Entree: volwassenen 5 euro. Tot 18 jaar 3 euro.

www.stasi-museum.de