Prenzlauer Berg Museum

prenzlbergmuseumgrootDit kleine wijkmuseum is gevestigd in de gangen van een voormalige school. Aan de hand van tekstborden, foto’s en geluidsfragmenten wordt de geschiedenis van de Prenzlauer Berg verteld. De presentaties zijn compact; al met al kost het hooguit drie kwartier om alles te lezen en te bekijken. Het is wel handig als je de Duitse taal machtig bent; alle teksten zijn in het Duits.

 

Geschiedenis van een wijk

Het museum bestaat uit drie exposities. Op de begane grond wordt de geschiedenis van de nabij gelegen watertoren en van de school waarin het museum is gevestigd, verteld. Op de eerste etage is het ontstaan van de Joodse gemeenschap in de nabij gelegen Rykestrasse beschreven. In het traphuis hangen foto’s die in Pankow en Prenzlauer Berg zijn gemaakt tussen 1945 en 1989 toen de wijk in de DDR lag.

 

Bindende factor

Behalve dat het museum vertelt over de geschiedenis van Prenzlauer Berg wil het ook bewoners bij de wijk betrekken. In de exposities wordt zoveel mogelijk aangesloten bij ontwikkelingen in het heden. Door beelden van vroeger en nu aan elkaar te koppelen krijgt het dagelijks leven meer diepgang en betekenis. Vaak wordt gebruik gemaakt van spullen en beeldmaterialen die door buurtbewoners worden ingebracht.

 

Prenzlauer Allee 227, Berlijn-Prenzlauer Berg

Open: maandag t/m vrijdag 9-19 uur. Zaterdag en zondag 10-18 uur.

Entree: gratis

Website Prenzlauer Berg Museum