Jüdisches Museum Berlin

judischesgrootHet Joods museum wil bezoekers tweeduizend jaar Duits-Joodse geschiedenis laten zien, maar vooral ook laten voelen. Het gebouw van architect Daniel Liebeskind is daar speciaal voor ontworpen. In de gangen, de binnentuin en vooral in de Holocausttoren voel je het lijden van het Joodse volk aan den lijven. Daarnaast tonen krantenberichten, foto’s, kunst- en gebruiksvoorwerpen hoe de joden door de eeuwen heen in Duitsland hebben geleefd.

 

Davidster

Het Joods museum geldt als een van de belangrijkste moderne bouwwerken in Berlijn. Het museum is gebouwd in een soort zigzagvorm die een gebroken Davidster voorstelt. De schuin afgesneden ramen lijken de wanden van het museum te doorsnijden.

 

Kale ruimte

Het meest indrukwekkend in het gebouw is de holocausttoren. Het is een kleine ruimte aan het eind van een doodlopende gang. Eenmaal binnen valt de deur met een klap achter je dicht. Je staat in een kale ruimte die 24 meter hoog is. Het is er bijna donker. Helemaal bovenin zit een klein raam dat een beetje licht binnenlaat. In de verte klinken heel zwak de geluiden van de stad. De knal waarmee de deur sluit, zet de toon. Je bent alleen, afgesneden van de wereld. Er is niemand die nog iets voor je kan doen.

 

Lindenstrasse 9-14, Berlijn-Kreuzberg

Open: maandag 10-22 uur. Dinsdag t/m zondag 10-20 uur.

Entree: volwassenen 8 euro. 7 -18 jaar 3 euro. Tot 6 jaar gratis. Familiekaart (2 volwassenen en max. 4 kinderen) 14 euro.

www.juedisches-museum-berlin.de