Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

hohenschonhausengrootAchter de naam ‘Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen’ gaat de belangrijkste onderzoeksgevangenis van de Stasi schuil. De stichting die de gevangenis beheert wil hier laten zien hoe vreselijk het DDR-regime met zijn tegenstanders omging. Daar waar het Stasimuseum laat zien hoe het bewind zijn burgers in de gaten hield, laat deze gedenkplaats zien wat er gebeurde als mensen eenmaal waren opgepakt.

 

Stasi-slachtoffers

Een bezoek aan de gevangenis van Hohenschönhausen begint met een film over de praktijken van de Stasi. Getuigen vertellen wat ze hebben meegemaakt. Te zien is hoe Stasi-medewerkers worden opgeleid om mensen te verhoren. Verder is te zien hoe gevangenen in de gevangenis aankomen en naar hun cellen worden gebracht. Na de film volgt de rondleiding langs de cellen en onderzoekskamers met uitleg door ex-gevangenen. Je kunt de cellen alleen bezoeken in combinatie met een rondleiding.

 

Niks geen ostalgie

Het verhaal dat in Hohenschönhausen wordt verteld, vormt een tegengeluid tegen de nostalgische verhalen over de DDR. Voor de mensen die in deze gevangenis hebben gezeten, is er geen enkel verlangen terug naar de DDR. Voor hen bestaat er geen Ostalgie. Zij leven nog dagelijks met de trauma’s van eenzame opsluiting en foltering, zonder enige vorm van proces en terwijl ze zich van geen kwaad bewust waren.

 

Genslerstrasse 13a, Berlijn-Hohenschönhausen

Open: rondleidingen in Duits: Maandag tot vrijdag: elk uur tussen 11 en 15 uur. Zaterdag en zondag: elk uur tussen 10 en 16 uur. Rondleidingen in Engels: dagelijks om 14.30 uur.

Entree: volwassenen: 5,00 euro. Scholieren: 1 euro.

www.stiftung-hsh.de