DDR-Museum

ddrgrootHet DDR-Museum is in de eerste plaats een 'ostalgie-museum'. Het laat vooral de romantische kant van het leven in de DDR zien. Wie wil weten hoe het dagelijks leven in de DDR eruit zag, moet er zeker een kijkje gaan nemen. Dit nog jonge museum heeft zich in een paar jaar tijd opgewerkt tot een van de meeste bezochte musea in Berlijn.

 

Doe-museum

Het DDR-Museum geeft bezoekers een beeld van het alledaagse leven in de voormalige socialistische heilstaat. Dit kleine museum aan de oever van de Spree is vooral bedoeld als een doe-museum. De bezoeker trekt laden open, kijkt in kasten, gaat in een Trabant zitten en loopt door een nagebouwde plattenbau-woning. Er kan geluisterd worden naar DDR-bands, gevoeld aan Oost-Duitse kunstvezels, gekeken naar babykleertjes en gebladerd in seksuele voorlichtingsboeken.

 

Schaduwzijde

Het DDR-Museum is thematisch opgebouwd. Alle thema’s die het leven in de DDR bepaalden, worden behandeld. Het gaat over geboorte, opvoeding, onderwijs, werk, vrije tijd, kunst, wonen, economie en de omgang met subculturen. In het museum zijn talloze objecten bijeengebracht die in de DDR een rol speelden. Verwacht hier geen kritiek op het repressieve regime. Slechts in een klein hoekje wordt minimaal informatie gegeven over de schaduwzijde van de DDR: de Stasi.

 

Karl-Liebknecht-Strasse 1, Berlijn-Mitte

Open: dagelijks 10 tot 20 uur. Zaterdag tot 22 uur.

Entree: volwassenen 7 euro (online 5 euro), kinderen tot 12 jaar 4 euro.

www.ddr-museum.de