Märkisches Museum

maerkischesgrootHet Märkisches Museum vertelt de geschiedenis van Berlijn. In de prachtig ingerichte zalen en kamers krijg je een beeld van hoe de Berlijners door de eeuwen heen gewoond, gewerkt en gerecreëerd hebben. Het museum staat en hangt vol met gebruiksvoorwerpen, kunst, foto's en krantenartikelen.

 

Burgerlijk zelfbewustzijn

De aandacht voor de geschiedenis van Berlijn ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw. De stad groeide snel en daarmee het burgerlijk zelfbewustzijn. Fotografen legden steeds meer facetten van het leven in Berlijn vast. In eerste instantie werden die foto's in het stadhuis van Berlijn getoond. Begin twintigste eeuw kreeg de geschiedenis van de stad een eigen plek en werd het huidige Märkisches Museum geopend.

 

Stukjes Berlijnse muur

Het Märkisches Museum toont de cultuurhistorische geschiedenis van Berlijn. Je vind er archeologische vondsten, een hele verzameling in Berlijn vervaardigde 19e-eeuwse muziekinstrumenten, theaterparafernalia en delen van de Berlijnse muur. Er hangen werken van Edvard Munch en Max Liebermann, er staan meubels en er worden historische filmpjes getoond. Alles heeft een link met het vroegere of hedendaagse Berlijn.

 

Am Köllnischen Park 5, Berlijn-Mitte

Open: dinsdag t/m zondag 10 - 18 uur. Maandag gesloten.

Entree: volwassenen 5 euro. Tot 18 jaar gratis.

Märkisches Museum