Ephraim Palais

Het Ephraim Palais is vernoemend naar de bankier Veitel Heine Ephraim. Hij liet in 1763 een voormalige apotheek ombouwen tot een huis van vier verdiepingen. Met zijn gouden hekwerken en Toscaanse pilaren werd het de blikvanger van het Nikolaiviertel. In 1935 werd het afgebroken om plaats te maken voor een brug. In 1980 werd het met de originele elementen weer opgebouwd.

 

Ephraim PalaisWonen en winkels

Ephraim was, naast bankier en juwelier, ook muntmeester van Frederik de Grote. Hij liet het Palais bouwen om te tonen hoe rijk hij was. In het Ephraim Palais werd niet alleen gewoond. Ephraim had er ook zijn kantoor. En op de begane grond waren winkels en op de binnenplaats een zilver raffinaarderij.

 

Ovalen trap

Tegenwoordig doet het Ephraim Palais dienst als expositieruimte. Er vinden tentoonstellingen plaats over de Berlijnse cultuur en geschiedenis. Alleen voor het gebouw zou je er al eens binnen moeten gaan. Pronkstuk is de ovalen houten trap met ijzeren sierhekwerk. De kamers zijn groot en licht en de plafonds prachtig gedecoreerd.

Poststrasse 16, Berlijn-Mitte

Open: dinsdag t/m zondag 10-18 uur. Woensdag tot 20 uur.

Entree: Volwassenen 7 euro. Tot 18 jaar gratis.

Website