GrenzErfahrungen; Alltag der deutschen Teilung

De expositie GrenzErfahrungen; Alltag der deutschen Teilung laat je zien hoe het dagelijks leven in de DDR eruit zag. De nadruk ligt hier vooral op het feit dat DDR-burgers vanaf 1961 hun land niet zonder toestemming van de autoriteiten mochten verlaten. De expositie vindt plaats op een memorabele plek: het Tränenpalast.

 

Droevig afscheid

TraenenpalastHet Tränenpalast –tranenpaleis- was de plek waar Oost-Duitsers afscheid namen van bekenden en familieleden die via station Friedrichstrasse naar het westen reisden. Dat was vaak een droevig afscheid. Vandaar de naam Tranenpaleis. Vanuit het Tränenpalast begon de uitreizende zijn tocht langs de verschillende controleposten en onderzoekskamertjes naar het perron waar S-Bahn naar West-Berlijn vertrok.

 

Gevangen

De expositie laat je meemaken wat de uitreizenden toen meemaakten. Je ervaart hoe gedegen het systeem was dat het DRR-regime had ontwikkeld om burgers in hun eigen land gevangen te houden. Wie alvast een voorproefje wil hebben kan de app downloaden die bij de expositie hoort.

 

Onderzoeken en vertellen

GrenzErfahrungen is een initiatief van de Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland. De stichting werd opgericht in 1990. Ze kreeg van de Duitse overheid de opdracht de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland, met inbegrip van de DDR, te onderzoeken en te vertellen. Behalve GrenzErfahrungen beheert de stichting ook een museum over het dagelijks leven in de DDR. Alltag in der DDR is gevestigd in de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg.

 

Reichstagufer 17, Berlijn-Mitte (naast station Friedrichstrasse)

Open: Dinsdag t/m vrijdag 9-19 uur. Zaterdag en zondag 10-18 uur. Maandag gesloten.

Entree: gratis

Website