Alltag in der DDR

Het museum Alltag in der DDR vertelt het leven van alledag in het voormalige Oost-Duitsland. Door middel van filmpjes, foto’s, gesproken en geschreven teksten en gebruiksvoorwerpen beleef je de positieve en negatieve kanten van het leven in de DDR. Veel van het getoonde materiaal is authentiek en komt van privépersonen en uit de archieven van de STASI; de Oost-Duitse geheime dienst.

 

Alltag in der DDRDiepgang

Het museum is gevestigd in een van de gebouwen van de Kulturbrauerei; een voormalige brouwerij die in de jaren ’90 tot cultuurcentrum is omgebouwd. Verwar het museum niet met het particuliere DDR-museum tegenover de Berliner Dom dat veel meer reclame maakt, maar dat beduidend minder diepgang heeft.

 

DDR van binnenuit

Daar waar het DDR-museum meer een ostalgiemuseum is; een museum dat vooral de mooie kanten van de DDR wil belichten, geeft Alltag in der DDR een kijk van binnenuit. Alltag in der DDR laat zien dat de Oost-Duitse samenleving er zeker een was van kleinburgerlijkheid, gezelligheid en solidariteit, maar dat er ook sprake was van voedseltekorten, gebrekkige woonruimte en een zeer controlerende overheid die machtsmisbruik en marteling niet schuwde.

 

Onderzoeken en vertellen

Alltag in der DDR is een initiatief van de Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland. De stichting werd opgericht in 1990. Ze kreeg van de Duitse overheid de opdracht de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland, met inbegrip van de DDR, te onderzoeken en te vertellen. Behalve Alltag in der DDR beheert de stichting in Berlijn ook het Tränenpalast; de vroegere grensovergang bij station Friedrichstrasse die een eigen expositie heeft.

 

Knaackstraße 97, Berlijn-Prenzlauer Berg

Open: Dinsdag t/m zondag 10-18 uur. Donderdag tot 20 uur. Maandag gesloten.

Entree: gratis

website