Neue Synagoge/Centrum Judaicum

De Neue Synagoge werd in 1866 ingewijd. Het gebouw bood ruimte aan meer dan 3000 kerkgangers en was daarmee een passend antwoord op de vraag om gebedsruimte voor de groeiende joodse bevolking in Berlijn. Tot 1933, toen de nazi’s aan de macht kwamen, groeide die bevolking naar 170.000 joden. Na de tweede wereldoorlog waren er daar nog 8000 van over.

 

Ruïne

SynagogeZoals het Joodse volk de tweede wereldoorlog maar voor een klein deel overleefde, bleef er ook maar weinig over van de synagoge. De Kristalnacht van 1938 bezorgde de synagoge de eerste barsten. Een Engels bombardement in 1943 deed de rest. Uiteindelijk werd de ruïne in 1958 voor een groot deel afgebroken.

 

Deels herbouwd

Pas in 1988 werd besloten de synagoge weer op te bouwen. Het voorportaal en de koepel werden hersteld. Bovenin het gebouw kwam een kleine gebedsruimte. De grote kerk aan de achterkant van het gebouw werd niet meer opgebouwd. De grond ligt braak als stille getuige van de aanvallen en bombardementen.

 

Rijke Joodse leven

Hoe groot de synagoge was, is nog steeds te zien als je aan de achterkant naar buiten kijkt. Pilaren geven de afmetingen aan. Binnen getuigen foto’s, teksten en gebruiksvoorwerpen van het rijke Joodse leven dat hier ooit werd geleid. De schilderingen en muurstukken die de vernietiging overleefden, zijn in het gebouw ingepast. 

 

Oranienburgerstrasse 28/30 Berlijn-Mitte

Open: zondag t/m donderdag 10-18 uur, vrijdag 10-15 uur.

Entree: expositie 5 euro, koepel (alleen van april-september) 3 euro.

centrumjudaicum.de