Willy-Brandt-Haus

Willy-Brandt was West-Duits bondskanselier (1969-1974) en  burgemeester van Berlijn (1957-1969). Hij wordt nog steeds gezien als de beroemste en meest invloedrijke sociaal-democraat uit de geschiedenis van Duitsland. Binnen de socialistische partij (SPD) is hij een soort heilige. Vandaar dat ter ere van hem het Willy-Brandt-Haus is opgericht; een centrum dat zich inspant om het socialistische gedachtengoed uit te dragen.

 

Prachtig gebouw

Willy-Brandt-HausHet Willy-Brandt-Haus is niet het geboortehuis van Willy Brandt en het is ook geen huis in de enge zin des woords. Het Willy-Brandt-Haus is een spectaculair driehoekig gebouw van zeven verdiepingen. Alleen de architectuur al is de moeite waard. Je komt binnen op de scherpe punt van de driehoek en staat meteen in het grote atrium. Links en rechts lopen de glazen binnengevels van je weg naar de andere hoeken van het gebouw.

 

Geschiedenis van de sociaal-democratie

In het atrium vinden ontvangsten en lezingen plaats. Op de verdiepingen vind je veel kunst. Er zijn tijdelijke exposities, georganiseerd door de vrienden van het Willy-Brandt-Haus en er is een vaste kunstverzameling met vooral kunst die raakvlakken heeft met de sociaal-democratie. Op de vijfde etage toont een foto-installatie van de Duitse kunstenaar Pit Kroke de geschiedenis van de Duitse sociaal-democratie.

 

Willy BrandtHonderdste geboortedag

Op 18 december 2013 is het honderd jaar geleden dat Willy Brandt werd geboren. Van 6 december 2013 tot 1 februari 2014 zijn in het Willy-Brandt-Haus foto’s te zien die een inkijk geven in het leven van Willy Brandt. De fotografen hebben de  oud-kanselier en oud-burgemeester zowel in als buiten de spotlights gevolgd. De expositie toont het leven van Willy Brandt, maar getuigt ook van een belangrijke episode in de Duitse geschiedenis. Het  is de na-oorlogse periode waarin de koude oorlog oplaait en de Berlijnse muur wordt gebouwd.

Wilhelmstrasse 140, Berlijn-Kreuzberg

www.willy-brandt-haus.de