Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen

sachsenhausengrootSachsenhausen was een relatief klein concentratiekamp in Oranienburg, ten noorden van Berlijn. Het was geen kamp met gaskamers. Het was ook niet bedoeld als vernietigingskamp. Dat neemt niet weg dat er veel mensen zijn vermoord of omgekomen tijdens dwangarbeid.

 

Russen

Het kamp werd in 1936 geopend om er tegenstanders van het nationaalsocialistische regime onder te brengen. Het kamp deed tegelijkertijd dienst als opleidingscentrum voor bewakingspersoneel en kampofficieren. In de oorlog zaten er vooral Russische krijgsgevangenen geïnterneerd. Na de oorlog gebruikten de Russen het een aantal jaren als detentieoord voor Duitse soldaten en andere tegenstanders van het communisme.

 

Woonbarakken

Een wandeling over het terrein geeft een goed beeld van hoe het leven in Sachsenhausen is geweest. Er staan nog enkele woonbarakken, het keukengebouw is er nog, net als de onderzoeksruimte van de artsen en het crematorium. Op verschillende plekken hangen foto’s en worden films gedraaid. Bij de ingang is een audiogids verkrijgbaar die heel uitgebreid, ook in het Nederlands, uitleg geeft.

 

Strasse der Nationen 22, Oranienburg

Openbaar vervoer: S-Bahn lijn S1 (45 min. vanaf Friedrichstrasse)

Open: 15 mrt – 14 okt van 8.30-18 uur. 15 okt – 14 mrt van 8.30-16.30 uur.

Entree: gratis

www.stiftung-bg.de