Denkmal zur Erinnerung an die Bücherverbrennung

buecherverbrennunggrootHet gedenkteken voor de boekverbranding is een glasplaat van vijf bij vijf meter midden op de Bebelplatz. Onder de glasplaat ligt een ruimte waarin allemaal lege boekenrekken staan. Het is een kunstwerk waarmee de Israëlische kunstenaar Micha Ullman de boekverbranding van 10 mei 1933 herdenkt die onder andere op deze plek plaatsvond.

 

Maatschappijkritiek

De verbranding was het 'hoogtepunt' van de nationaalsocialistische ‘actie tegen de on-Duitse geest’. Boeken van joodse, communistische en maatschappijkritische schrijvers werden als een bedreiging gezien. Studenten en professoren werd opgedragen de bibliotheken te ontdoen van schrijvers als Sigmund Freud, Berthold Brecht, Karl Marx en Heinrich Mann. Hun boeken werden publiekelijk verbrand.

 

Zwarte lijst

De verbrandingen vonden niet alleen in Berlijn plaats. In tal van andere steden gingen mensen voor en na 10 mei de straat op om de ‘foute’ literatuur te vernietigen. Leidraad daarbij was de zwarte lijst van de nationaalsocialistische bibliothecaris Wolfgang Herrmann. Het ging niet alleen om literatuur, maar ook om studieboeken op het gebied van kunst, geschiedenis, politiek, religie en filosofie.

 

Bebelplatz, Berlijn-Mitte