Stolpersteine

stolpersteingrootStolpersteine (struikelstenen) tonen de voorbijganger waar in de tweede wereldoorlog mensen uit hun huizen werden gehaald om naar vernietigingskampen te worden gebracht. De stenen zijn tien bij tien centimeter groot en zijn tussen de stoeptegels in het trottoir gelegd voor de desbetreffende huizen. In de stenen staan de namen, geboortedata en het lot van de betrokken personen gegraveerd.

 

30.000 stenen

De Stolpersteine zijn een uitvinding van kunstenaar Gunter Demnig. Sinds hij in 1992 met het project begon, zijn er in tien verschillende landen al meer dan 30.000 stenen gelegd. Ze beperken zich niet alleen tot de joodse slachtoffers van de nazi's. Ook voor huizen waaruit homoseksuelen, verstandelijk beperkten, Roma of dwangarbeiders werden weggevoerd liggen ze.

 

Overal in de stad

In Berlijn zijn sinds 1996 bijna 4000 stenen geplaatst. Ze liggen overal in de stad. Veel stenen vind je in Mitte in de omgeving van de Grosse Hamburgerstrasse, in Charlottenburg in de Giesebrechtstrasse en omgeving en in Schöneberg in de Stierstrasse. Meer info over Stolpersteine is te vinden op www.stolpersteine.com