Deutsch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst

karlshorstgrootHet Deutsch-Russisches Museum vertelt over de strijd die Russen en nationaal-socialisten met elkaar leverden in de tweede wereldoorlog. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Duitsers op 8 mei 1945 de capitulatie tekenden. Dit voormalige Duitse Wehrmachtcasino was toen al door de Russen ingenomen en deed dienst als hoofdkwartier voor het rode leger in Berlijn.

 

Twee perspectieven

Het museum vertelt de geschiedenis vanuit zowel Russisch als Duits perspectief. Het is het enige museum in zijn soort in Duitsland. Daar waar er heel veel aandacht is voor de vervolging van joden, zigeuners, homoseksuelen en gehandicapten, zijn volgens het museum de gruweldaden van de Duitsers in Rusland ondergesneeuwd. Tegelijkertijd sluit het museum de ogen niet voor de grove misdragingen van de Russische soldaten in Duitsland.

 

Capitulatie

In dit kleine boeiende museum komen alle facetten van de oorlog aan bod. Vanuit de villa kijk je door de grote ramen op een tuin waar tanks en andere legervoertuigen staan opgesteld. Binnen liggen in vitrines Duits-Russische woordenboeken voor de Duitse frontsoldaten, medische apparatuur, uniformen, wapens en insignes. Posters tonen dat de Bolsjewieken door de nazi's net zo werden verguisd als de joden. De zaal waar op 8 mei 1945 de capitulatie werd getekend, is nog volledig in takt.

 

Zwieseler Strasse 4, Berlijn-Karlshorst

Open: dinsdag t/m zondag 10-18 uur. Op zondag om 15 uur is er een gratis rondleiding.

Entree: gratis

www.museum-karlshorst.de