Mauergedenkstätte

mauergedenkstaetteHet is ruim twee decennia geleden dat de Berlijnse muur viel. In Berlijn is er inmiddels weinig van terug te vinden. De officiële gedenkplek voor de muur bevindt zich in de Bernauer Strasse. Deze straat vormde jarenlang de grens tussen oost en west. De straat is bekend geworden door de talloze vluchtpogingen die hier werden ondernomen. Van mensen die uit ramen sprongen om naar het westen te komen tot tunnels die onder de muur door werden gegraven.

 

Bezinning

De gedenkplaats is bewust niet gebaseerd op deze dramatische vluchtverhalen. Het wil veel meer een plaats voor bezinning zijn. Twee stukken muur met daar tussenin het niemandsland laten zien hoe de muurzone vroeger was opgebouwd. Vanuit een toren aan de overkant van de straat krijgt de bezoeker een goed overzicht.

 

Springplank

Tot het complex behoren verder een documentatiecentrum en een Kapel der verzoening. De kapel herinnert aan de kerk die hier jarenlang in het niemandsland stond. De kerk werd na de bouw van de muur in eerste instantie ongemoeid gelaten. In 1985 besloot het DDR-regime alsnog om de kerk op te blazen. Bij nader inzien vond de leiding dat hij te dicht bij de grens stond en als springplank naar het Westen gebruikt kon worden.

 

Bernauer Strasse 111 (hoek Ackerstrasse), Berlijn-Mitte

Open: Dinsdag t/m zondag 9.30-19 uur (winter tot 18 uur).

www.berliner-mauer-gedenkstaette.de