Holocaust-Mahnmal

holocaustgrootOp een belangrijke plek in het centrum van Berlijn, op de grens tussen oost en west, pal naast de Brandenburger Tor staat sinds 2005 het Holocaust-monument. Het golvende terrein waarop 2700 betonnen blokken staan, houdt de herinnering aan de systematische vernietiging van het joodse volk levend. In het documentatiecentrum onder het monument wordt de geschiedenis van het joodse volk verteld.

 

Onverzettelijke herinnering

Het ontwerp is op verschillende manieren geprobeerd uit te leggen. Het zou gaan om grafzerken. De grijze kleur van de blokken zou ook kunnen doen denken aan de as van de verbrande joden. Anderen zeggen dat het glooiende terrein en de ongelijke blokken bij de bezoeker een gevoel van onzekerheid en desoriëntatie teweeg moeten brengen. Ontwerper Peter Eisenman wil zelf geen betekenis geven aan het monument. Volgens hem kunnen we het verleden alleen begrijpen door een manifestatie in het heden. De blokken houden op onverzettelijke wijze een herinnering levend.

 

Fascinerende plek

Wat de betekenis van de blokken ook is; het terrein is een bijzondere plek om te vertoeven. Als je tussen de blokken doorloopt, beleef je allerlei sensaties. Mensen lopen voor je, verdwijnen ineens naar links of naar rechts, komen plotseling van achter een blok tevoorschijn en verdwijnen net zo snel weer. Kinderen vinden er de ideale plek om verstoppertje te spelen. Volwassenen raken gefascineerd door de wisselende patronen.

 

Tussen Ebertstrasse en Wilhelmstrasse, Berlijn-Mitte

Documentatiecentrum open: april t/m september 10-20 uur. Oktober t/m maart 10-19 uur.

https://www.holocaust-denkmal-berlin.de/