Tacheles

Let op: Tacheles is op 4 september 2012 door de eigenaren (een investeringsmaatschappij) ontruimd. Het gebouw staat er nog, maar is niet meer toegankelijk.

tachelesgrootKraakpand Tacheles is al sinds 1990 een symbool voor het vrije kunstklimaat in Berlijn. Naast een café (Zapata) en een bioscoop zijn er ateliers en studio’s. Er vinden concerten en exposities plaats en er worden performances gehouden. Inmiddels wordt Tacheles beschreven in elke reisgids. Ondanks dat probeert het centrum de aaibaarheidsfactor te beperken en de eigen alternatieve koers vast te houden. Hoelang dat nog kan, is de vraag. De investeerders die eigenaar zijn van het pand stellen alles in het werk om te zorgen dat de huidige gebruikers vertrekken.

 

Monument

Tacheles werd in 1909 gebouwd als warenhuis. Al in 1928 ging het failliet. In 1990 werd het gebouw gekraakt. Al snel daarna kreeg het met goedvinden van de autoriteiten de functie van kunstcentrum. Het eerste wapenfeit van de bezetters was het gebouw te behoeden voor de sloop. Ze wezen op de bijzondere staalbetonconstructie. Die werd begin twintigste eeuw nog vrijwel nergens in Europa gebruikt. Deze bouwstijl zorgde ervoor dat het gebouw onder monumentenzorg kwam te staan. Hoe groot het warenhuis oorspronkelijk was, is nog goed te zien aan de braakliggende ruimte achter het gebouw.

 

De naam Tacheles

De naam ‘Tacheles’ bestond al voordat het pand werd bezet. Het woord komt uit het Jiddisch en betekent ‘zijn mening zeggen’. Nog onder het DDR-regime nam een groep kunstenaars deze naam aan om uiting te geven aan hun onvrede met de inperking van de vrije meningsuiting. Deze groep was betrokken bij het in bezit nemen van het pand aan de Oranienburger Strasse en gaf er zijn naam aan.

 

Oranienburger Strasse 54 - 56a, Berlijn-Mitte

www.tacheles.de