Pergamonmuseum

pergamonmuseumgrootHet Pergamonmuseum (1930) is het laatste museum dat op het Museumsinsel zijn deuren opende. De enorme omvang van de antiekverzameling maakte dat het museum de hele ruimte tussen Neues Museum, Nationalgalerie en S-bahn inneemt. Het Pergamon biedt onderdak aan drie musea: de antiekverzameling, het Vooraziatisch museum en het museum voor Islamitische kunst.

 

Pergamonaltaar

Het Pergamon is gebouwd om archeologische vondsten uit Zuid-oost Europa en Voor-Azië te tonen. Daaronder een aantal bouwwerken van grote omvang. Het museum dankt zijn naam aan het Pergamonaltaar dat een centrale plek inneemt in het gebouw. De skulpturen die in het altaar zijn verwerkt, behoren tot de meeste beroemde meesterwerken in de Hellenistische kunst. De ornamenten stellen de goden voor die in gevecht zijn met de giganten.

 

Originele bouwwerken

Verderop in het museum staan de Ischtar-poort en een deel van de Processiestraat uit Babylon. De afmetingen van de straat en vooral van de muren die de straat scheidden van het daarachter gelegen tempelcomplex zijn immens. Vooral deze bouwwerken maken dat het museum wereldberoemd is. Al jaren is het Pergamon het best bezochte museum in Berlijn.

 

Museumsinsel , Berlijn-Mitte

Open: dagelijks 10-18 uur. Donderdag tot 20 uur. (Let op: in verband met verbouwing is maar een deel van het museum open. De Pergamonzaal zelf is tot medio 2019 niet toegankelijk.)

Entree: volwassenen 12 euro. Tot 18 jaar gratis.

Website Pergamon