Neue Nationalgalerie

neuenationalgaleriegrootDe Neue Nationalgalerie toont Europese schilderkunst en beeldhouwwerken van 1900 tot 1970; van de klassieke modernen tot de kunst uit de jaren ’60. Het zwaartepunt van de collectie ligt bij stijlen als kubisme (Picasso, Gris, Leger en Laurens), expressionisme/die Brücke (Kirchner, Schmidt-Rottluff und Heckel), Bauhaus (Klee en Kandinsky), surrealisme (Ernst, Dali en Miro) en nieuwe zakelijkheid (Dix en Grosz).

 

Neutraal

Naast de collectie is ook het gebouw waarin het museum huist bijzonder. Het parool van architect Mies van der Rohe was: ‘Minder is meer’. De Neue Nationalgalerie laat zien wat hij daarmee bedoelde. Hij heeft op een granieten terras van 105 bij 110 meter een vierkanten stalen paviljoen neergezet. Het gebouw is gebruiksneutraal; het zou elke functie kunnen hebben.

 

Onder de grond

Bij binnenkomst valt meteen de grote hoofdzaal op die voor speciale exposities wordt gebruikt. Omdat de zuilen aan de buitenkant het dak dragen, kent de binnenkant geen dragende delen. Er is geen opdeling van de enorme ruimte. Aan de achterkant leidt een deur naar een ommuurde beeldentuin. De rest van het museum ligt onder de grond.

 

Potsdamer strasse 50, Berlijn-Tiergarten

OpenHet museum is sinds 1 januari 2015 gesloten. Het gebouw wordt de komende jaren grondig gerenoveerd.

www.neue-nationalgalerie.de