Museum für Fotografie

fotografiemuseumgrootDe voornaamste trekpleister van dit fotomuseum is de verzameling van de Helmut Newton Stichting. De in 2004 gestorven wereldberoemde fotograaf Newton werd in 1920 in Berlijn geboren. Hij werd vooral bekend om zijn zeer gestileerde erotische (mode)foto’s. Daarnaast maakte hij sterk geënsceneerde portretten van beroemde mensen.

 

Naakte modellen

Het museum is gevestigd in een voormalig Wehrmacht-casino. Vanaf de opening in 1909 waren hier speelzalen, feestzalen, hotelkamers en een restaurant. Vanaf 1950 werd het gebouw gebruikt door de kunstbibliotheek. Vooral de entreehal is indrukwekkend. Een enorme trap leidt bezoekers naar de eerste etage. Boven die trap hingen vroeger de ‘larger than life’ statiefoto’s van vooraanstaande militairen. De militairen hebben plaatsgemaakt voor al even grote foto’s die Helmut Newton maakte van naakte modellen die cool op je neer kijken.

 

Helmut Newton Stichting

De Helmut Newton Stichting beheert het werk van Helmut Newton en stelt daaruit exposities samen die worden getoond in het Museum für Fotografie. Daarnaast toont het museum werk van andere fotografen die in de lijn van Newton werken. Het in 2004 geopende museum voor fotografie is onderdeel van de kunstbibliotheek Berlijn. De hoofdlocatie van de kunstbibliotheek bevindt zich aan het Kulturforum. In het pand aan de Jebenstrasse is alleen de fotocollectie ondergebracht.

 

Jebenstrasse 2, Berlijn-Charlottenburg (achterzijde Bahnhof Zoo)

Open: dinsdag t/m Zondag 10-18 uur. Donderdag tot 22 uur. Maandag gesloten.

Entree: volwassenen 10 euro. Tot 18 jaar gratis.

Website Museum für Fotografie