Käthe-Kollwitz-Museum

kollwitzgrootKäthe Kollwitz behoort tot de beroemdste kunstenaars die Berlijn heeft voortgebracht. Haar tekeningen en beeldhouwwerken tonen op indrukwekkende wijze hoe triest het menselijk bestaan kan zijn. In het Käthe-Kollwitz-Museum kun je kennismaken met een groot deel van haar werken.

 

Onheil

Twee persoonlijke tragedies zijn van grote invloed geweest op haar werk: haar zoon die sneuvelde in de eerste wereldoorlog en het feit dat de nazi’s haar in 1933 uit de Akademie der Künste gooiden. Een terugkerend thema in het werk van Kollwitz is de moeder die haar kinderen (tevergeefs) probeert te beschermen tegen het naderende onheil. Daaraan lag niet alleen haar eigen verdriet ten grondslag.

 

Honger

De kunstenares liet zich verder inspireren door de ellende die ze zag in de buurt waar ze woonde. Haar man was eind 19e eeuw huisarts te midden van de huurkazernes in Prenzlauer Berg. De mensen die in zijn praktijk kwamen, waren arm. Veel kinderen stierven van de honger. Via de tekeningen die ze maakte, protesteerde Kollwitz tegen de misstanden van haar tijd.

 

Fasanenstrasse 24, Berlijn-Charlottenburg

Open: woensdag tot maandag van 11 tot 18 uur.

Entree: volwassenen 6 euro. Tot 18 jaar 3 euro.

www.kaethe-kollwitz.de