Gemäldegalerie

gemaldegaleriegrootDe collectie van de Gemäldegalerie bestaat uit Europese schilderkunst van de dertiende tot de achttiende eeuw. Het zwaartepunt van de verzameling ligt bij de Duitse en Italiaanse schilderkunst uit de dertiende tot de zestiende eeuw (o.a. Dürer, Grien, Cranach, Canaletto en Caravaggio). Ook de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst is goed vertegenwoordigd met werken van o.a. Rembrandt, Hals, Vermeer en Bruegel. Vooral de Rembrandtverzameling van het museum is wereldberoemd.

 

Koninklijke collectie

De Gemäldegalerie werd in 1830 geopend in het koninklijk museum (nu: Altes Museum) op het museumsinsel. De collectie werd gevormd door de kunstschatten van kurfürst Friedrich Wilhelm (1620 – 1688) en koning Friedrich II (1712 – 1786). Wilhelm von Bode die het museum leidde van 1890 tot 1929 breidde de collectie verder uit. Zijn aankopen leidden tot een collectie waarin vrijwel alle facetten van de Europese kunst tot 1800 voorkomen.

 

Herenigd

Tijdens de tweedewereldoorlog stopte de opbouw van de verzameling. Aan het eind van de oorlog werden 400, vooral grote werken vernield. De splijting van de stad na de oorlog zorgde ook voor een splijting van de collectie. Een deel bleef op het museumsinsel (oost-Berlijn) en een deel werd ondergebracht in een museum in de wijk Dahlem (West-Berlijn). Na de val van de muur zijn de kunstwerken herenigd in de nieuwe Gemäldegalerie aan het Kulturforum.

 

Matthäikirchplatz, Berlijn-Tiergarten

Open: dinsdag t/m vrijdag 10-18 uur. Zaterdag en zondag 11-18 uur. Donderdag tot 22 uur. Maandag gesloten.

Entree: volwassenen 10 euro. Tot 18 jaar gratis.

Website Gemäldegalerie