East-Side-Gallery

eastsidegrootEast-Side-Gallery is het langste openluchtmuseum ter wereld. Over een lengte van 1300 meter is een voormalig stuk Berlijnse muur door 118 kunstenaars uit 21 landen beschilderd. De schilderingen zijn ontstaan in 1990. Ze laten zien hoe West-Berlijn eruit zag ten tijde van de muur.

 

Koude oorlog

De afbeeldingen doen in die zin wat gedateerd aan. De kunstenaars geven met hun werk hun beeld van de politieke situatie in Berlijn in 1989/1990. Tegelijkertijd geven de schilderingen een beeld van hoe de muur er aan de West-Berlijnse kant uitzag ten tijde van de koude oorlog. De gallery is in 2009 geheel gerenoveerd.

 

Geschiedvervalsing

Hoewel de muur oorspronkelijk is, zijn de kunstwerken dat niet. Eigenlijk doet de East Side Gallery aan geschiedvervalsing. Het gaat hier namelijk om een stuk muur dat aan de oostkant van het niemandsland stond. En die oostmuur was niet beschilderd. Dat lieten de autoriteiten van de DDR niet toe. Vanaf het voorjaar kun je op de strandjes achter de muur onder het genot van een hapje en een drankje uitkijken over de Spree.

 

Mühlenstrasse (tussen Ostbahnhof en Oberbaumbrücke), Berlijn-Friedrichshain

www.eastsidegallery.com