Neues Museum

neuesmuseumgrootHet Neues Museum biedt onderdak aan de verzameling van het Egyptisch Museum en de papyrusverzameling. Daarnaast vind je er de pre-historische collectie en delen van de antiekverzameling. Hoogtepunt is zonder twijfel de buste van koningin Nefertiti; ook wel ‘de mooiste vrouw in Berlijn’ genoemd. Het beeld is ongeveer 3500 jaar oud, maar heeft een kracht en schoonheid die nooit meer is geëvenaard. Voor velen is de buste van Nefertiti het mooiste kunstwerk op aarde.

 

Het oorspronkelijke museum

Het Neues Museum werd als tweede museum op het Museumsinsel gebouwd. Tussen 1850 en 1859 werden de verschillende afdelingen na elkaar geopend. Reden voor de bouw was dat het Alte Museum al snel na de opening niet genoeg plaats bood om alle beschikbare kunst tentoon te stellen. Als eerste werd de afdeling met Egyptische kunst en het prentenkabinet geopend. In de jaren daarna volgden architectuurmodellen, meubels en als laatste de ethnografische collectie.

 

Het Neues Museum van nu

Het museum raakte in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. Tot 1990 bleef het gebouw een ruïne. Tussen 2003 en 2009 is het gebouw geheel gerenoveerd. Architect David Copperfield heeft oude elementen met nieuwe vermengd en daarmee het bestaande gebouw opnieuw uitgevonden.

 

Bodestrasse 1, Berlijn-Mitte (Museumsinsel)

Open: dagelijks 10-18 uur. Donderdag tot 20 uur.

Entree: volwassenen 12 euro. Tot 18 jaar gratis.

www.neues-museum.de