Friedrichwerdersche Kirche

De Friedrichwerdersche Kirche is sinds oktober 2012 vanwege de slechte staat van het gebouw tot nader order gesloten.

friedrichwerderschegroot

De Friedrichwerdersche Kirche is geen godshuis meer maar een museum. Of beter gezegd: het zijn twee musea. Op de begane grond vind je sculpturen van de belangrijkste personen uit de geschiedenis van Pruisen. Ze zijn gemaakt door de grootste beeldhouwers die het land ooit kende. Op de rondgang maak je kennis met leven en werk van de beroemde bouwmeester Friedrich Schinkel.

 

Theekransje

Wie de kerk binnenloopt, waant zich op een theekransje van de notabelen uit Pruisen. De ruimte staat vol met beelden van beroemdheden uit de negentiende eeuw. Je komt er Immanuel Kant tegen, Goethe, de gebroeders Humboldt en veel leden van het huis Hohenzollern. De aanblik van al die beelden in de verder lege kerk biedt een bijna surrealistisch beeld. Allemaal personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Pruisen en van Berlijn staan trots bij elkaar. Ze genieten van het feit dat ze zichzelf hebben overleefd.

 

Friedrich Schinkel

Op de rondgang maak je middels tekeningen, krantenartikelen en voorwerpen kennis met architect Friedrich Schinkel. Hij ontwierp het gros van de toonaangevende negentiende-eeuwse gebouwen in Berlijn. Van zijn hand is ook het ontwerp voor deze kerk uit 1830.

 

Werderscher Markt, Berlijn-Mitte

Open: dagelijks van 10 tot 18 uur.

Entree: gratis.