Alte Nationalgalerie

altenationalgaleriegrootDe Alte Nationalgalerie is het belangrijkste museum voor 19de-eeuwse kunst in Berlijn. Hoogtepunten in de collectie zijn ‘Monnik aan zee’ van Caspar David Friedrich en ‘Het dodeneiland’ van Arnold Böcklin. Het museum staat op het Museumsinsel en is in 2001 geheel gerenoveerd.

 

Caspar David Friedrich

De Alte Nationalgalerie (1876) is gebouwd in de vorm van een Korintische tempel die aan de achterkant in een halve cirkel loopt. Aan de voorkant vormen acht zuilen een zuilengang. Een fries aan de achterwand van de zuilengang toont de geschiedenis van de Duitse kunst. Op drie verdiepingen staan en hangen werken van Caspar David Friedrich, Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas en andere bekende tijdgenoten.

 

Renovatie

Het oorspronkelijke museum raakte in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. In 1949 ging een deel van het gebouw weer open voor het publiek. In 1955 was het museum weer volledig toegankelijk. Na de val van de muur werd besloten tot een grondige renovatie van het Museumsinsel. De Alte Nationalgalerie werd als eerste aangepakt. Het museum was drie jaar gesloten en ging in 2001 weer open.

 

Museumsinsel, Berlijn-Mitte

Open: Dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur. Donderdag tot 20 uur. Maandag gesloten.
Prijzen: Volwassenen: 10 euro. Onder 18 jaar: gratis.

www.smb.museum