Akademie der Künste

akademiederkuenstegrootDe Akademie der Künste vertegenwoordigt de kunst tegenover staat en maatschappij. De akademie geeft vanuit verschillende vestigingen aan burgers informatie over tendensen in de kunst. Het onderkomen aan de Pariser Platz is het uithangbord van de Akademie. Er vinden exposities en lezingen plaats, er is een informatiecentrum en je kunt er rustiger dan elders in de buurt koffie drinken.

 

Verdieping en vernieuwing

De huidige Akademie promoot de kunst in Duitsland en ondersteunt de deelstaten bij hun kunstbeleid. De Akademie organiseert daartoe tentoonstellingen, workshops, concerten en film-, theater- en dansopvoeringen. Verschillende commissies bepalen welke kunstenaars deel mogen nemen. Richtinggevend daarbij is dat producties bij moeten dragen aan een verdieping en/of vernieuwing van de kunst.

 

Overtreding van de regels

De Akademie is het enige gebouw aan de Pariser Platz dat (deels) bleef staan na de tweede wereldoorlog. Na de val van de muur werd de Akademie helemaal opnieuw opgebouwd. Bijzonder is de glazen façade. Daarmee overtraden de architecten de regels voor de bebouwing van de Pariser Platz. Alle gebouwen moesten een stenen front hebben. Omdat de glazen gevel de oorspronkelijke tentoonstellingszalen zichtbaar maakt, kregen ze ontheffing van de regels.

 

Pariser Platz 4, Berlijn-Mitte

Een deel van de activiteiten van de Akademie vindt in de dependence aan de Hanseatenweg 10 (Tiergarten) plaats.

Tijden: Exposities: Dinsdag tot zondag 11 tot 20 uur. Films, concerten en lezingen: zie website.

Prijzen: Exposities: 6 euro (eerste zondag van de maand gratis). Onder 18 jaar gratis. Films, concerten en lezingen: van gratis tot 12 euro.

www.adk.de