ifa-Galerie Berlin

Het Institut für Auslandsbeziehungen (ifa) is een door het Duitse ministerie van buitenlandse zaken gefinancierde organisatie voor internationale cultuuruitwisseling. De Ifa-Galerie in Berlijn is een nevenvestiging van de hoofdvestiging in Stuttgart. In de galerie organiseert het ifa exposities die handelen over de relatie tussen de Duitse cultuur en vreemde culturen. Naast exposities is er veel aandacht voor educatie en uitwisseling.

 

Duitse cultuur

Het ifa werd in 1917 als Deutsche Ausland Institut (DAI) in Stuttgart opgericht. De eerste wereldoorlog had de Duitsers niet geliefd gemaakt in het buitenland. Het DAI wilde Duitsers die in het buitenland woonden ondersteunen. Daarnaast gaf zij informatie aan Duitsers die zich in een buitenland wilden vestigen. Door Duitse kunstenaars te helpen elders in Europa te exposeren, hielp het DAI de Duitse cultuur onder de aandacht te brengen. Tot 1933 ging dat goed. In de jaren van het nationaal socialisme werd het DAI door de nazi’s geïncorporeerd en misbruikt voor propagandadoeleinden.

ifa

Dialoog

Sinds 1949 opereert het instituut onder de naam ifa. De doelstelling is het bevorderen van de dialoog tussen de Duitse cultuur en andere culturen. Behalve de galerieën in Stuttgart en Berlijn houdt het ifa zich bezig met exposities van Duitse kunst in het buitenland, het in stand houden van een bibliotheek voor vreemde culturen, het tijdschrift ‘Kulturaustausch’ en het verzorgen van talloze publicaties over cultuuruitwisseling.

 

Architectuur, literatuur en design

Het ifa is jaarlijks betrokken bij tientallen evenementen in Europa en ver daarbuiten. Van Iran tot Brazilië en van Spanje tot Nieuw Zeeland. Het gaat niet alleen om beeldende kunst, maar ook om architectuur, literatuur, mode, film en design. Behalve exposities zijn er workshops, concerten, lezingen en discussieavonden. De activiteiten in de galerie in Berlijn sluiten daarbij aan.

ifa-Galerie Berlin

Linienstrasse 139/140, Berlijn-Mitte

Open: Dinsdag – zondag 14 tot 18 uur. Maandag en feestdagen gesloten.

Entree: gratis

Website