Heimathafen Neukölln

Tot 1912 heette Neukölln Rixdorf. De naam werd veranderd om de gemeente die in 1920 een stadsdeel van Berlijn zou worden een nieuwe start te geven. Rixdorf had immers niet zo’n beste naam. De stad werd gezien als het Sodom en Gomorra van de streek. Behalve een rauwe arbeidersmentaliteit en bloeiende onderwereld had Rixdorf ook een frivool nachtleven.

Heimathafen

Rixdorf

Onderdeel van dat nachtleven was de Rixdorfer Ballsaal; een prachtige balzaal met muurschilderingen, ornamenten en een parketvloer. In die zaal is sinds 2009 de Heimathafen Neukölln gevestigd. Het theater begon in 2007 in een café en werkte zich via een oud postkantoor op tot de huidige lokatie.

 

Volkstheater

Heimathafen Neukölln is in de eerste plaats een volkstheater. Het wil het oude Berlijnse volkstoneel een plek geven. Regisseurs en gezelschappen worden uitgenodigd om oude stukken opnieuw op te voeren. Daarnaast worden nieuwe stukken opgevoerd die een relatie hebben met de multiculturele (arbeiders)buurt waarin het theater ligt.

 

Lofprijzingen

Behalve theater biedt de Hiemathafen ook plaats aan dansvoorstellingen, musicals, concerten, modeshows, feesten en zelfs bokswedstrijden. Daar waar Neukölln al jaren de place to be is voor de avant garde, wil Heimathafen een plek zijn waar ook de ‘gewone man’ zijn plezier vindt. Getuige de bezoekersaantallen en de vele lofprijzingen in de media lukt dat heel goed.

Heimathafen Neukölln

Karl-Marx-Stasse 141, Berlijn-Neukölln

website