Philharmonie en Kammermusiksaal

philharmoniegrootDe Philharmonie en de Kammermusiksaal zijn de belangrijkste blikvangers van het Kulturforum. Als een moeder met haar kind staan de opvallende gele gebouwen naast elkaar. De belangrijkste bespeler van de concertgebouwen is de Berliner Philharmoniker. Het wordt gerekend tot de beste klassieke orkesten in de wereld.

 

Organisch bouwen

De Philharmonie, ontworpen door architect Hans Scharoun, is een schitterend vijfhoekig geel gebouw. De vorm is ontstaan door de grote concertzaal van binnenuit naar buiten toe uit te bouwen. De Philharmonie is een schoolvoorbeeld van het organische bouwen. Uitgangspunt is dat een gebouw zich vanuit zijn functie (het binnenste) naar buiten toe ontwikkelt. Grappig is de combinatie met de Kammermusiksaal (Kamermuziekzaal) die als een klein zusje naast de Philharmonie staat.

 

Herbert von Karajan

In beide zalen vinden voornamelijk klassieke concerten plaats. De Berliner Philharmoniker (sinds 1882) is de vaste bespeler van de Philharmonie. Het wordt gerekend tot de beste orkesten in de wereld. Grote componisten als Richard Strauss en Gustav Mahler lieten hun werk door de Berliner uitvoeren. Beroemde dirigenten stonden voor het orkest; Wilhelm Furtwänger, Herbert von Karajan, en de huidige dirigent Sir Simon Rattle.

 

Matthäikirchstrasse 1, Berlijn-Tiergarten

Rondleidingen door het gebouw dagelijks om 13 uur (artiesteningang; zijkant rechts van hoofdingang).

www.berliner-philharmoniker.de