Kulturforum

kulturforumHet Kulturforum bestaat uit een aantal opvallende gebouwen waarin musea, concertzalen en een bibliotheek gevestigd zijn. Ook de kerk die in het gebied ligt, doet mee. Wat de gebouwen bindt is dat hun gezamenlijke aanwezigheid voor een concentratie van mooie, boeiende en diepzinnige plekken zorgt.

 

Stadslandschap

Het concept van het Kulturforum is een stadslandschap te creëren, bestaande uit een aantal solitaire gebouwen die allemaal iets met kunst of cultuur van doen hebben. Dat is zeer goed gelukt. Het forum is een van de belangrijkste bouwensembles van na de tweede wereldoorlog in Berlijn. De gebouwen zijn zonder uitzondering bijzonder; zowel qua architectuur als qua collectie of uitvoering.

 

Sankt-Matthäuskirche

De bekendste gebouwen rond het forum zijn de Gemäldegallerie, de Philharmonie en de Neue Nationalgalerie. Verder vind je er het Musikinstrumenten-Museum, Kunstgewerbemuseum en de Staatsbibliothek zu Berlin. Binnen het Kulturforum valt ook de Sankt-Matthäus-Kirche die weliswaar lang voor de plannen voor het forum werd gebouwd, maar die wonderwel erg mooi in het ensemble past.

Het Kulturforum is het gebied tussen het Landwehrkanaal, de Stauffenbergstrasse, de Tiergarten en de Potsdamer Platz in de wijk Berlijn-Tiergarten.