Bauhaus-Archiv Museum für Gestaltung

Het Bauhaus werd in 1919 in Weimar opgericht. Doel was om industrieel ontwerp en kunst met elkaar te verenigen. Ontwerpen van gebouwen, meubels, serviesgoed en andere gebruiksvoorwerpen moesten vooral praktisch zijn. De vorm moest de inhoud volgen, maar daar niet ondergeschikt aan zijn. En de vormgever moest een vakman zijn die ontwierp vanuit het ambacht van de handwerker.

 

Praktisch en esthetisch

BauhausBauhaus was in de eerste plaats een school waar door toonaangevende architecten en kunstenaars werd lesgegeven.  Voor leerlingen konden beginnen met ontwerpen, werden ze onderwezen in alle disciplines van het handwerk. Ze leerden timmeren, schilderen, potten bakken, lassen en ontwerptekenen. Vanuit hun grondige kennis van de technieken waren ze in staat producten te ontwerpen die zowel praktisch als esthetisch van hoge kwaliteit waren.

 

Mooi overzicht

In het Bauhaus-Archiv vind je een dwarsdoorsnede van wat het Bauhaus allemaal heeft voortgebracht. Bauhaus-docenten als Walter Gropius -de oprichter en eerste directeur-, Theo van Doesburg, Wassily Kandinsky en Paul Klee worden voorgesteld. Je vindt er kunstwerken, maquettes van gebouwen, meubels, lampen, serviesgoed en andere gebruiksvoorwerpen. De collectie geeft een mooi overzicht van de stijl van het Bauhaus.

 

Klingelhöferstraße 14, Berlijn-Tiergarten

Open: Woensdag t/m maandag 10–17 uur. Dinsdag gesloten.

Entree: maandag, donderdag en vrijdag 7 euro. Woensdag, zaterdag en zondag 8 euro.

www.bauhaus.de